Zelf bier brouwen met dit 7 stappenplan  

bier brouw proces

Zelf bier brouwen met dit 7 stappenplan

Met maar liefst ruim 200 brouwerijen en bierfirma’s in Nederland wint bierbrouwen nog steeds aan populariteit. Natuurlijk is het ook mogelijk om je eigen bier te brouwen en jouw familie of vrienden te verrassen. Maar hoe maak je bier? Leer zelf bier brouwen met dit 7 stappenplan.

 

Stap 1, Mouten 

De eerste stap op weg naar jouw heerlijke biertje is mouten. Mouten is het proces waarbij granen tot gedroogde, gekiemde korrels worden verwerkt. De granen worden geweekt in een waterreservoir en vervolgens een aantal dagen gekiemd in een kiemkast. De kiemkast is een warme ruimte, waardoor de vochtige gerst gaat ontkiemen en er een wortel uitgroeit. De gedroogde gekiemde korrels worden mouten genoemd.

Voor het kiemen geldt: hoe heter de lucht, hoe donkerder de gerst en hoe donkerde de kleur van het bier.

 

Stap 2, Maischen

Maischen is een onmisbaar onderdeel van het brouwen en een proces dat secuur doorlopen moet worden. Maischen is het verwarmen van water. Tijdens het maischen komen stoffen als enzymen vrij die het aanwezige zetmeel omzetten in suikers. Deze suikers zijn nodig voor de gist, zodat de suikers omgezet kunnen worden in alcohol.

Wij adviseren om de mout pas toe te voegen als het water de temperatuur tussen de 62 en 72 graden heeft bereikt. Het mout in het water wordt ook wel moutbeslag genoemd. Roer regelmatig door het moutbeslag zodat de temperatuur overal gelijk is. Het water krijg je op de juiste temperatuur door te spelen met de hoeveelheid vuur. Zet het vuur zacht of uit voordat het beslag de juiste temperatuur heeft bereikt, anders blijft de temperatuur van het beslag stijgen nadat je het vuur hebt uitgezet.

 

Stap 3, Wort

Heb je lang genoeg gemaischt, dan giet je het beslag door een filter. Giet er vervolgens nog eenmaal warm water over. Dit zorgt ervoor dat je de laatste suikers en smaken uit het beslag spoelt. Je hebt nu wort: een suikerrijke, waterige oplossing op basis van granen die een tussenproduct vormt in de bereiding van onder meer bier.

 

Stap 4, Koken

Breng het wort aan de kook en voeg hop toe aan het bier. De hop zorgt voor bittere en fruitige tonen. Breng het bier aan de kook om alle bacteriën te doden. Want geïnfecteerd bier, dat wil niemand.

 

Stap 5, Koelen

Nu is het tijd om de wort af te koelen, zodat het gist erbij kan. De eenvoudigste manier om een pan met koud gevuld water in de gootsteen te zetten met zakjes ijsblokjes. Het koelen gaat sneller als je het water regelmatig ververst. Laat het wort afkoelen tot 20-25 graden.

 

Stap 6, Vergisten

Na het koelen is de gist aan zet om de suikers om te zetten in alcohol en koolzuur. Verricht het gistingsproces in een donkere kamer of kast waar de temperatuur stabiel is. Zorg ervoor dat het in het deksel van het gistvat een waterslot zit, zodat het koolzuur weg kan.

Het eerste laagje schuim op het bier ontstaat na een aantal uren vergisten. Na ongeveer 24 uur zal het bier enorm gaan gisten, dit wordt ook wel de hoofdgisting genoemd.

 

Stap 7, Bottelen

Na ongeveer 14 dagen kun je jouw bier in flesjes stoppen. Het bier is na een week klaar. Stuur jouw familie en vrienden in de tussentijd maar alvast een uitnodiging om het bier te komen proeven.

 

Proost! 🍻

 

Nu weet je hoe je bier maakt. Aan de slag met zelf bier brouwen? 

Bierbrouw-pakket is de online webshop voor bierbrouwpakketten. Elk bierbrouwpakket heeft alle benodigdheden om direct te kunnen brouwen. Start vandaag nog en brouw jouw biertjes van A-kwaliteit merken zoals IPA, Blond of Stout!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *