Sinds de coronapandemie heeft het brouwen van eigen bier enorm aan populariteit gewonnen onder biervrienden en fijnproevers. Goed nieuws voor starters: ook jij kunt jouw lekkerste biertje eenvoudig zelf brouwen! Ontdek het complete bier brouwproces in een notendop.
Zelf bier brouwen in 8 stappen
Zelf bier brouwen kan al in 8 stappen. We zetten ze graag voor je op een rijtje.
1. Laat de gerst ontkiemen
Gerst is de meest gebruikte graansoort voor bier. Het bevat veel zetmeel, maar geen suiker. Voor het produceren van alcohol zijn suikers nodig. Het zetmeel in de gerst dient omgezet te worden in suikers. Daarvoor zijn enzymen nodig, die ontstaan als de gerst gaat ontkiemen.
De gerstkorrels kunnen ontkiemen door ze in water te weken. Dit proces duurt 24 tot 48 uur.
2. De gerst laten drogen
Na het ontkiemen moeten de ontkiemde gerst met enzymen drogen. Dit gebeurt door er warme lucht door te blazen. Hete lucht stopt het ontkiemingsproces. Bovendien verkleuren de gerstkorrels daardoor.
De gerst met enzymen kunnen donkerder gemaakt worden door op een hogere temperatuur te drogen. Van deze gerstkorrels wordt donker bier gemaakt. De substantie die nu ontstaat, heet mout.
3. Het mout schroten
Voordat je mout toevoegt aan het brouwsel, moet dit altijd eerst geschroot worden. Bij het schroten maak je de zetmeellichamen van het mout kapot, zodat water met de daarin aanwezige enzymen het zetmeel kunnen afbreken tot suikers.
Wij adviseren je om een schrootmolen aan te schaffen voor het schroten van mout. Met deze molen kun je alle gerst op een efficiënte manier malen.
4. Vermeng het mout met water
Om eiwitten af te breken is het belangrijk om het mout te vermengen met water. Verwarm eerst het water tot 45 graden en voeg daarna de geschrote mout toe. Hierdoor kunnen de eiwitten afbreken.
Verwarm nu het water tot 65 graden. Door de aanwezigheid van het mout daalt de temperatuur. Daarom is het belangrijk om het mengsel een aantal keren te verhitten en te verkoelen. De verhitting zorgt ervoor dat de enzymen hun werk gaan doen en het zetmeel dat in de gerst wordt getransformeerd tot suiker.
5. Zeef het mout met water
Zeef het mout met water, dit haalt al het vuil uit het mengsel. Laat het kaf van de gerstekorrels in het brouwsel naar beneden zakken. Hierdoor ontstaat een dikke laag. Gebruik de zeef hieronder en laat het brouwsel door de kaf en de zeef heengaan. De substantie die nu overblijft wordt ‘wort’ genoemd.
6. De wort koken en op smaak brengen
Kook de wort en voeg hop toe voor de smaak. Door de wort te koken wordt het steriel, stopt het de werking van de enzymen en breng je de wort op de juiste sterkte.
7. Voor biergist toe voor het maken van alcohol
Laat het brouwsel afkoelen en voeg biergist toe. Biergist transformeert de suikers tot alcohol en koolzuur.
Gebruik een donkere kamer voor het gistingsproces of een kast met een stabiele temperatuur. Na een aantal uren gisten ontstaat er al een laagje schuim op het brouwsel. Na ongeveer 24 uur ontstaat de hoofdgisting.
8. Laat het bier rusten
Geduld wordt beloond, dat geldt ook voor het bier brouwproces. Wacht 14 dagen totdat je jouw bier in flesjes stopt. Wacht vervolgens nog twee weken om jezelf en jouw dierbaren te verwennen met het perfecte biertje.
Wordt het een IPA, Blond of Stout? Ga vandaag nog aan de slag met bier brouwen.
Bierbrouw-pakket is de online webshop voor bierbrouwpakketten. Elk bierbrouwpakket heeft alle benodigdheden om direct jouw favoriete biertjes van A-kwaliteit te brouwen. Bestel je voor 17.00 uur? Dan start je morgen al met jouw eigen bier brouwproces.
Proost!