Aan de slag met bier brouwen? Dit zijn de 5 belangrijkste bier ingrediënten

bierbrouw ingredienten

Bier brouwen is een vak apart. Dat geldt ook wanneer je er thuis mee aan de slag wilt. Om een goede basis te leggen heb je de juiste ingrediënten nodig. Ontdek de 5 belangrijkste bier ingrediënten, zodat jij hét perfecte biertje kunt maken.

Water

Bier bestaat voor minimaal 90% uit water. Zuiver water is dan ook essentieel om goed bier te brouwen. Elke watersoort smaakt anders, dat komt door de samenstelling van mineralen. Deze samenstelling heeft veel invloed op de smaak van het bier en het brouwproces.

De meeste brouwers gebruiken regulier leidingwater voor het brouwen van bier. Vaak wordt dit leidingwater in de omgeving uit de grond gehaald. Dat grondwater is overal anders. Het grondwater bepaalt dus grotendeels de smaak van het bier.

Tegenwoordig kunnen brouwers de hardheid en pH-waarde van hun water beïnvloeden, door bijvoorbeeld brouwzouten toe te voegen. Iedere brouwer heeft dus zijn eigen unieke bier.

 

Granen

Graan is een belangrijk ingrediënt voor de smaak, alcohol en kleur van het bier. Brouwers gebruiken brouwgerst voor de meeste bieren. Dit graan wordt speciaal geteeld voor bierbrouwen. Zetmeel en een hoog eiwitgehalte zijn de voornaamste kenmerken van brouwgerst.

Door brouwgerst te mouten wordt het klaargemaakt om mee te brouwen. Naast brouwgerst worden ook andere granen gebruikt voor het brouwen van bier. Zo wordt bijvoorbeeld tarwe(mout) gebruikt voor witbier.

 

Hop

Het bepaalt de kenmerkende bittere smaak van bier: hop. Het is een klimplant die van nature in Nederland groeit. Brouwers gebruiken de bloemetjes van de vrouwelijke hopplanten voor bier. Naast de bittere smaak, zorgt hop voor de stevigheid van het bierschuim. We haalden het eerder in dit blog al aan: Wat is Hop en hoe Wordt het Gebruikt.

Aanvullend op de hop kan de brouwer ervoor kiezen om anders smaakmakers, zoals anijs, koriander, zoethout en vruchten toe te toeven aan het bier. Witbieren en kriekbier zijn voorbeelden van bieren waaraan smaakmakers zijn toegevoegd.

 

Gist

Onmisbaar voor het brouwen van bier: gist. Het zijn eencellige schimmels die glucose kunnen ontleden en deze omzetten in ethanol en koolzuurgas. Deze twee stoffen zorgen voor het alcoholpercentage en de bubbels van het bier.

Bierbrouwers maken gebruik van drie verschillende soorten gist: spontane gist, ondergist en bovengist. De gist zal voor verschillende smaken, geuren en aroma’s zorgen die het bier een uniek karakter zullen geven.

 

Extra smaakmakers

Brouwers vinden het leuk om te experimenteren en te vernieuwen. Immers, bierliefhebbers houden wel van een bijzonder smaakavontuur.

Van chocolade tot karamel en van krieken tot kruidnagel: je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het toevoegen als smaaksensatie aan je biertjes.

 

Proost!

 

Met slechts 4 verschillende basis ingrediënten en inspiratie voor extra smaakmakers kun je oneindig veel verschillende bieren brouwen. Ga thuis aan de slag en ontdek wat jouw lekkerste biertje is. 

Bierbrouw-pakket is de online webshop voor bierbrouwpakketten. Elk bierbrouwpakket heeft alle benodigdheden om direct te kunnen brouwen. Start vandaag nog en brouw jouw biertjes van A-kwaliteit merken zoals IPA, Blond of Stout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *